Brev fra fuglevokteren
Hysvær i Vega
Fuglevokter i Vegaøyan Verdensarv
Hver vår, siden 2016, har jeg jobba som ærfuglvoker I Vegaøyan Verdensarv. Jeg går da inn I en 1000 årig tradisjon av lokal forvaltning av sjøfugler.
Vi som jobber son fuglevoketer legger tilrette for ærfuglene som kommer inn til øyene for å hekke. Vi lager reir av grisetang og bygger forskjellige typer hus etter gjenbruksprinsipper og lokale naturmaterialer.
Vi vokter fuglene mot mink, oter og kråke og på slutten av sesongen sanker vi dun som “betaling” fra fuglene.
Arbeidet med ærfuglene og det at folk er tilstede, om våren, i de gamle fugleværene gjør at ihverftfall disse stedene har stor diversitet av sjøfugler.
Jeg har med meg kunstnere I resdence, barn og andre inn I arbeidet med fuglene.
Arbeidet gir en dyp innsikt I samenhenger mellom havet, fuglene og mennesket.
Hver vår skriver jeg og en blogg - Brev fra fuglevokteren hvor jeg forteller med tekst og bilder fra livet i fugleværet.
Neste år vil mitt røktersted være Flovær i Vega, hvor jeg sammen med flere skal jobbe med å gjøre det trygt for ærfuglene å komme på land og velge hus og reir på Flovær. Jeg vil da ha en kontinuerlig blogg gående parralelt med arbeidet. Gleder meg stort til denne jobben i Floværet.
Randsone Vega Residens i Vegaøyan
2017 hadde jeg besøk av første residenskunstnere i Hysvær i arbeidet med ærfuglene. Dette var forfatter Rawdna Carita Eira og fotograf og billedkunstner Maria Gradin.
Besøket gav mersmak og årene framover har jeg hatt besøk av tilsammen 8 forkjsellige kunstnere samt en freelance journalist Devión fra Calefornia og en masterstudent i visuell antropologi - Charlotte Andrea Fredriksen. Alle disse besøkende har også betydd mye for mitt
kunstneriske arbeide og flere av kunstnerne har jeg samarbeida med i prosjekter.
Kombinasjonen ærfuglrøkt og tilstedeværelse som kunstner i natur er nok nokså optimal. Men kriteriene for å være residens på ei øy i havet er strenge.
Det handler om å kunne fyre i vedovn, skaffe vann og delta i alt av hushold på stedet. i tillegg må man kunne ro en båt og være høvelig trygg på havet. OG ikke minst kunne sette hensynet til de residerende fuglene først!